fredag 17 februari 2012

Världspremiär för Isdraken



Här ovan kan du se ett klipp ur filmen Isdraken som hade officiell världspremiär i Älvsbyn på fredagen. Först att få se filmen var eleverna i årskurs 4-6.


En av huvudrollerna i filmen spelas av Hampus Andersson från Älvsbyn. Därför var det med lite extra spänning som många unga bänkade sig i Forumbiografen.


De unga premiärbesökarna hade bara lovord att ge om filmen.



Rasmus Rosengren tyckte att filmen var bra och han gillade allt.



Elza Nordström och hennes kompis Nathalie Nyström frågade regissören och producenten Håkan Bjerking om han är känd.



Isdraken som monterats ihop och som stod uppställd i foajén lockade till stort intresse.

Det fanns en spänd förväntan bland den unga premiärpubliken
när de började bänka sig.



Se text om filmen nedan:



Isdraken bygger på författaren Mikael Engströms bok med samma namn. Den handlar om elvaårige Mik som bor med sin storebror och alkoholiserade pappa på Hagalund i Solna utanför Stockholm.

Pappan, som en gång varit framgångsrik trummis, tror fortfarande att han är rockartist och lever därefter. Misären gör att socialen hämtar Mik och kör honom till hans faster i Norrland. Där får Mik för första gången drägliga hemförhållanden och blir dessutom kär i adoptivflickan Pi.

Mik trivs i Norrland men återigen rasar hans tillvaro när socialen meddelar att de hittat en fosterfamilj åt honom. Han tvingas mot sin vilja att flytta och hans fosterföräldrar har till råga på allt en hundkennel. Mik hatar hundar. Likaså att rengöra hundgården efter dem.
När hans längtan till Norrland och kärleken Pi blir för stor rymmer han - och där börjar äventyret.



- Filmen har ett gott syfte. Jag är själv uppväxt under liknanade förhållanden och vet att man behöver fly bort ibland. För mig blev filmintresset en flykt. Jag hoppas att Isdraken kan bli en tröst för andra barn i samma situation. Samtidigt är berättelsen fängslande och jag hoppas den blir en riktig familjefilm som attraherar alla åldrar, har Högdahl tidigare berättat fär Älvsbyn Just Nu.

Även författaren Mikael Engström byggde boken på egna upplevelser.
– Mik är väldigt utsatt. Men boken handlar inte om det utan om äventyret, om hur han tar sig ur situationerna på egen hand. Det är som en fantasyberättelse utan fantasy; man skulle lätt kunna byta ut de riktiga människorna, goda och onda, mot Gandalf och Orcher, har Engström berättat för TT.



Filmproduktionen har en budget på 20 miljoner kronor. Under Under en Företagarfrukost för ganska precis ett år sedan visade filmteamet en pilotfilm som gjorts för att locka finansiärer. Och den föll i god jord.
- Den väcker jätteintresse hos alla distributörer, avslöjade Bella Seward, produktionsledare, som även var i Älvsbyn under inspelningen av "En enkel till Antibes" där Sven-Beril Taube medverkade.
Hon fortsätte:
- Vi arbetar för fullt med förberedelserna. Snart brakar allt loss när vi snabbt går från noll till 30 anställda.

Mikael Engström, som också skrev boken som låg till grund för 2001 års julkalender ”Kaspar i Nudådalen”, är själv inte inblandad i filmmanuset.
För manus står i stället Petra Revenue, som nyligen regidebuterade med ”Karaokekungen”. Regissör är Martin Högdahl. Producent blir Peter Hiltonen och filmen görs av Illussion Film AB i Göteborg.

TEXT: TONY BERGLUND   FOTO: STERLING NILSSON OCH LENA LAHTI, NORDISK FILM